1.Müzelerin ücretsiz günlerini yakala!
İstanbul’un önemli müzeleri, ziyareti arttırmak için haftanın bir günü ücretsiz desem inanır mısın? Evet yanlış okumadın, İstanbul Modern Sanat Müzesi’ni her Perşembe, Pera Müzesi’ni her Cuma, Sabancı Müzesi’ni ise her Çarşamba ücretsiz gezebilirsin. İstediğini seç beğen al! Sonra da cebindeki 20 TL ile müze mağazasından şahane bir hatıra satın al kendine. Müze mağazalarında 10 – 20 TL fiyat aralığında eser posterleri, defter, kupa, bez çanta, magnet gibi ürünler bulabilirsin.
2.Simit ve Gazoz Eşliğinde Karaköy’den Eminönü’ne Galata Köprüsü’nden Yürüyüş
Tarihi yarımada deyince akan sular durur… Her zaman keşfedecek, fotoğraflayacak güzel şeyler bulunur bu civarlarda. Güneşli bir günü yakala, al eline fotoğraf makineni, Karaköy’den yürüyüşe geç. Galata köprüsü boyunca “Bir İstanbul Klasiği” olabilecek her şeyi fotoğrafla. Karnın acıkınca da Niğde Gazozu ve simit, biraz daha lükse kaçmak istersen köprü altında balık ekmek… Daha ne olsun!
3. Mısır Çarşısı’ndan Tahtakale’ye alışveriş
Çeşit çeşit baharat, kuruyemiş, kahve, kahvaltılık, züccaciye, kozmetik, dekorasyon malzemesi… Evinin ya da senin ihtiyacın olan birçok şey var bu rotada. Gitmişken mutlaka almayı unutmaman gereken şey ise tabi ki Kurukahveci Mehmet Efendi’den taze çekilmiş kahve. 100 gr.’lık paketler 3 TL.
4.Beyoğlu’ndaki Terkos Pasajına Gidip, Tezgah Karıştırma
Tezgah karıştırmayı sevenlerdensen, şimdiki önerim tam sana göre. İş hayatında şıkır şıkır giyinen kadınların, birbirlerine bile henüz itiraf edemedikleri gizli cennet Terkos Pasajı. İçeride birçok ünlü markanın ihraç fazlası kıyafetleri satılıyor. Kimbilir, belki bir sonraki toplantında giyeceğin yazlık elbiseyi buradan 15 TL’ye bulabilirsin. Bu arada erkekler alınmasın, onlar için de uygun fiyata birçok tişört, pantolon çeşidi var.
5.Beyoğlu Yeşilçam Sinemasında Nostalji
Vizyon filmlerinden sıkılanlara bir alternatif sunan Yeşilçam Sineması, programında dünya sinemasından örneklere, yönetmenlerden seçkilere ya da klasiklere yer veriyor. Küçük salonu ve kırmızı, sarı, yeşil ışıklı dekorasyonuyla adı gibi nostaljik. Öğrenci 7 TL, tam 8 TL.
6. Adalarda Bisiklet Turu
Bahar geldi, adalara gitmenin tam vakti! Bisikletin varsa koy adalar vapuruna, yoksa gittiğinde kirala. Büyükada ve Heybeliada, uzun bisiklet sürüşleri için en keyiflisi. Bu arada Büyükada’daki Umut Bisiklet&Büfe enteresan bir kombinasyon yapıp, kahvaltı ve bisiklet kiralama paketi hazırlamış. Fırsat sitelerinde yer alan bu paketin fiyatı 19.90 TL.
7.Galata Kulesi’ne Çıkıp, İstanbul’u Seyretmek
İstanbul’u seyretmeye doyamayacağın nadide manzaralardan biri… iPhone’unun panaromik fotoğraflama özelliğini en iyi burada kullanabilirsin sanırım. Giriş hem öğrenci hem de tam 6.5 TL. Kalan parayla da kule dibindeki kafelerden birinde oturup kendine çay tost ısmarlayabilirsin.
8.Botanik Park Ziyareti
Doğaya meraklıysan Bakırköy’de yeni açılan Botanik Parkı mutlaka ziyaret etmelisin. 11 adet tematik bahçe, gölet, farklı ağaç, hayvan ve bitki türleri 90 bin metrekarelik alana yayılmış durumda. Parka giriş ücretsiz. Cebine kalan 20 TL’ni buraya ulaşım için kullanabilirsin.
9.İstanbul Oyuncak Müzesi
Sunay Akın’ın örnek alınası girişimi İstanbul Oyuncak Müzesi, çocuk yaşlı farketmeksizin herkesin gezip görmesi gereken bir yer. Müzede farklı dönemlere ait çeşit çeşit oyuncaklar yer alıyor. Giriş indirimli 7 TL, tam 10 TL. Burada zaman zaman müze ziyaretçilerine ücretsiz eğitim ve etkinlikler de düzenleniyor. Örneğin 27 Nisan Pazar günü, Nasuh Mahruki ile söyleşi etkinliği varmış. Detaylı bilgi için iletişim: 0216 359 45 50-51
10.Erzincanlı Ali Baba’da Kuru Pilav
Kuru fasulyenin en iyi adreslerinden biri Tarihi Süleymaniyeli Kurufasülyeci Erzincanlı Ali Baba. Restoran Süleymaniye Camii girişinin hemen karşısında yer alıyor. Mekanın geçmişi taa 1924 yılına dayanıyor. Anlayacağın babadan oğula lezzet. Burada 10 – 20 TL aralığında doyurucu bir yemek yiyebilirsin.
11.Eminönü’nde Balık Ekmek
Hijyenik koşulları nedeniyle bazılarına pek çekici gelmese de, Eminönü meydanındaki balık ekmekçilerin kokusuna iç geçirmeyen yoktur. Bir gün belki yalnızca iç geçirmeyip, deniz kenarındaki teknelerin birine yanaşabilir ve bir porsiyon sipariş edebilirsin kendine. Balık ekmek salata menüsü birçok yerde 10 TL. Yanında bir arkadaşın varsa, ona ısmarlayabilirsin.
12.Boğaz Turu
İstanbul’un olmazsa olmazlarından biri de boğaz turu. Eminönü’nden kalkan Şehir Hatları vapurları dolaşa dolaşa Anadolu Hisarı’na kadar gidiyor. Kısa tur 10 TL, uzun tur tek yönlü 15 TL. Sefer saatlerini Şehir Hatları’nın web sitesinden öğrenebilirsin.
13.Kuzguncuk’ta Ara Sokak Turu, Ardından Acıbadem Kurabiyesi
Kuzguncuk İstanbul’un en sevdiğim semtlerinden biri… Mahallenin yerlisinin semtini terk etmediği, tarihini, dokusunu, kültürünü gözü gibi koruduğu nadide yerlerden. Kuzguncuk’un sokaklarında kaybolmak bedava! Yürü, fotoğraf çek, evleri, küçük şirin dükkanlarını incele. Acıkınca da tarihi fırınından mutlaka bir şeyler al. Benim tavsiyem acıbadem kurabiyesi. Hatta Kuzguncuk’un uzun merdivenlerini tırmanıp, kurabiyeni Boğaz manzarasına karşı yiyebilirsin.
14.Kınalıada’da Manastır Tepesinde Piknik
Prens adalarının en küçüğü ve bana göre en güzeli Kınalıada. Ada adını toprağının kızıl renginden alıyormuş. İnsana huzur veren harika bir doğası, bir de tarihi Manastır’ın bulunduğu bir tepesi var. Ben her bahar geldiğinde sandviçimi hazırlar, marketten alışverişimi yapar, rafyamı yanıma alır ve en tepeden ada manzarasını izlerim. Üstelik yazın müjdecisi bu harika etkinlik, yalnızca gidiş-dönüş akbil parasına.
15.Kanlıca’da Yoğurt Klasiği
Tatlı – tuzlu, ekşi – tatlı gibi kombinasyonları seviyorsan, Kanlıca’nın pudra şekerli yoğurdunu da sevebilirsin. Sahil kenarındaki birkaç mekanda satılıyor. En meşhuru İsmailağa Asırlık Kanlıca Yoğurtçusu. Zamanla ballı ve dondurmalı yoğurt alternatifleri de üretmişler ama pudra şekerli versiyonu kadar başarılı olduğunu söyleyemem. Fiyat aralığı 10 – 20 TL arasında.
16.Emirgan Korusu Lale Festivali
Emirgan Korusu, son birkaç yıldır harika bir festivale ev sahipliği yapıyor. Lale Festivali kapsamında rengarenk laleler, koruyu eşsiz bir güzelliğe dönüştürüyor. Bu yıl da festival 1 – 30 Nisan arasında görülebilir. Giriş tabi ki ücretsiz. Koru içerisinde bulunan tarihi Sarı Köşk’te, 10 – 20 aralığında bir şeyler atıştırabilirsiniz.
17.Irish Pub
Fotoğraf: Fsq – Gonca K.
Farklı biraları denemeyi sevenler arasında henüz İrlanda biraları ile tanışmamışlar var mıdır bilmem ama ben yine de söyleyeyim. Önceleri Türkiye’de yalnızca Irish Pub’da satılan İrlanda biraları artık Belfast, Zeplin gibi birçok mekanda bulunuyor. Fiyatı genellikle 17 – 18 TL civarı. Bir gece değişiklik olsun diyenlere önerilir.
18.Kadıköy Vapurundan Martılara Simit Atmak
Eski bir Türk filmi sahnesini canlandırmak isteyebilir ya da çok hayvansever olabilirsin. Niyet ne olursa olsun her türlü keyif alınacak bir aktivitedir martılara vapurdan simit atmak. Vapurun balkon kenarında kendine güzel bir yer ayarla. Diğer elinde de fotoğraf makinan hazır olsun ki güzel bir fotoğraf yakalarsan hemen paylaşabilesin.
19.Miniatürk Deneyimi
Sütlüce’deki Miniatürk, maket kent kurgusu ve farklı eğlence alanlarıyla enteresan bir mekan. İçerisinde Türkiye ve Osmanlı coğrafyasına ait bir sürü mimari eserin maketleri yer alıyor. Müze girişi tam bilet 5, öğrenci 3 TL. Boş bir zamanında neden olmasın?
20.Baylan Pastanesi’nde Kup Griye
Benim gibi tatlı delisiysen, Baylan’ın krokan, vanilyalı dondurma, çikolata sosu ve kurabiyeden oluşan enfes karışımı kup griyeye hayır demen imkansız. Bu lezzet anlatılmaz yaşanır. O yüzden pek uzun yazamayacağım. Hemen denemek istersen tarihi Baylan Pastanesi artık yalnızca Kadıköy’de var maalesef. Tek porsiyon fiyatı 15 TL.
0 yorum: